Med en RSS-leser kan du nemlig la nyhetene komme til deg!
Med en RSS-leser kan du motta og lese nyheter på dine favorittnettsider på samme måte som du leser din epost. Akkurat som med epost kan du velge enten å innstallere et program på din pc, eller velge en webbasert løsning. For de fleste er en webbaseret løsning det enkleste.
For å få tilsendt nyheter fra utvalgte nyhetssider (RSS-feeds), må du ha en RSS-leser. Når du har den, kan du starte dine abonnement. Til forskjell fra epost, velger du nemlig selv hva som skal komme i din innboks.
RSS står for “Really Simple Syndication” og er et filformat for å levere jevnlig oppdatert informasjon på webben. Mange nettsteder gir deg nå
muligheten å velge mellom RSS eller Atom. Atom er et forsøk på å standarisere RSS formatet.
Oppdagelsestur:
Vil du vite mer om RSS før du starter utforskingen av tjenesten?
Du kan lese mer om RSS på norske Wikipedia, eller om RSS på den engelske utgaven av Wikipedia.
Du velger selv hvilken RSS-leser du vil bruke. Under er det veiledninger til oppsetting av to forskjellige webbaserede RSS-lesere.
Les litt om dem; velg én av dem, og opprett en konto.
1. Google Reader
* Veiledning i opprettelse av en Google Reader konto
* Københavns Biblioteker om Google Reader
2. Bloglines
* Bloglines spørsmål/svar side
Utforskingsoppgave:
a.
Du skal lese om, lære om, samt velge en webbasert RSS-leser.
--- og ---
b.
Når det er gjort, skal du skrive et innlegg på bloggen din. Fortell hvilken rss-leser du valgte, om du eventuelt har brukt rss-leser tidligere, og andre ting som du har lyst til å skrive om i forbindelse med RSS. Tenk ikke så mye over hva du skriver. Det viktigste er å komme i gang med å skrive i bloggen din. Fant du nyttige lenker, så nevn også de i innlegget ditt eller ta de med som kommentar til innlegget.
Når du føler at du mestrer RSS og RSS-lesere, så er tiden inne for å opprette abonnement på noen utvalgte feeder.
Du skal starte med noen ganske få RSS-feeds fra biblioteksrelevante blogger og nyhetssider. Når du har løst oppgaven, så har du din egen RSS-leser, hvor du daglig enkelt og effektivt kan lese dine utvalgte nyheter og diskusjoner fra dine favorittnettsteder - ét sted.
Et godt råd
Start med å abonnere på maks 10 RSS-feeds, gjerne kun 4-5 stykker. Etterhvert som du kommer inn i vanen, og begynner å kjenne programmet, kan du eventuelt utvide antallet. Heller få feeds i starten og en god daglig lesevane, enn en masse feeds du aldrig får lest.Hvordan abonnere på RSS-feeds – noen sikre måter:
Når du skal abonnere på en rss-feed, må du enten finne lenken til rss-feeden, eller enda enklere du bare limer inn url'en til den nettsiden du ønsker en nyhetsstrøm fra. Bloglines eller Googel reader klarer nemlig selv å finne fram til RSSene på den enkelte nettside. Du kopierer adressen til nettsiden eller rss-lenken og limer den direkte inn i rss-leseren. Det virker hver gang, så prøv det i begynnelsen.Det er mange andre og lettere måter å abonnere på rss-feeder alt etter hvilket program som brukes. Utforsk mulighetene og finn måter, som fungerer for deg.
Klikk eller høyreklikk på lenken – så vil du normalt få tilgang til rss-lenken, som du kopierer og setter inn i din rss-leser.
I Google Reader klikker du på 'Add subscription', limer inn lenken og klikker på 'Add'
I Bloglines klikker du på 'Add', limer inn lenken og klikker subscribe.
Finn og abonnér på RSS-nyheter fra følgende sider:
OBS! Du må gjerne finne andre nettsider å abonnere på
1. Bloggen 23 Ting
http://23tingom2null.blogspot.com/feeds/posts/default
2. http://orweblog.oclc.org/
3. http://plinius.wordpress.com/
4. http://www.newth.net/eirik/
5. http://www.informationsportalen.dk/
Danmarks Biblioteksskoles Bibliotek skriver om elektronisk informationssøgning for bibliotekarer, informationsspecialister og andre informationssøgende.
6. http://bib-log.blogspot.com/
Kanskje den viktigste danske biblioteksfaglige bloggen.
Når det er gjort, skal du skrive et innlegg på bloggen din.
Skriv litt om hvilken rss-leser du valgte, og dersom du har noen favorittsider du vil abonnere på, så skriv litt om dem.
Frivillig ekstraoppgave:
1. Prøv å abonnere på noen av Dagbladets rss-feeds:
http://dagbladet.no/
2. Finn flere biblioteksrelevante rss-feeder gjennom f.eks:
a. http://www.esbenfjord.dk/bibfeed/
b. http://sesam.no/search/?q=bibliotek*&c=b&offset=0
c. http://www.db.dk/dbi/internet/bdi_cur.htm
3. Hvis du kun skal lese noen få utvalgte rss-feeds, kan du nøye deg med å bruke nettleseren som rss-leser. Du kan bruke både Internet Explorer 7.x og Firefox 2.x som rss-leser.
Veiledning for Internet Explorer 7
Veiledning for Firefox 2
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar